Dyner – hold varmen i sengen


Dyner – hold varmen i sengen

DynerDet er svært at sige, om dynen eller madrassen er den vigtigste del af det at sove. Uden en seng ville man ikke sove behageligt, men uden dynen ville du ikke kunne holde på varmen. De må derfor betragtes som to lige vigtige dele, der hænger sammen som et par.

En god søvn er blandt de vigtigste faktorer, vi har som mennesker, og søvn er en nødvendighed. Selvom en gammelt ordsprog lyder ”uden mad og drikke, duer helten ikke”, så bør søvn også være en del af dette ordsprog. I forbindelse med en god nats søvn er ens madras særdeles vigtig, da du gerne skal ligge ordentligt om natten uden at få ondt i ryggen eller lignende. Men dynen betyder næsten ligeså meget, og derfor er dit valg af dyne ikke ligegyldigt. Vi kan kun anbefale dig at undersøge dynemarkedet nøje. For der findes mange forskellige typer af dyner, og derfor skal du vælge efter dit behov. Hertil skal du overveje faktorer som temperaturen i dit soveværelse, om du ønsker en let dyne eller en mere tung og fyldig dyne, om den skal være allergivenlig etc. Vi har samlet en lang række gode informationer, så du kan blive klogere på dynemarkedet.

Forskellige materialer

dun dyneEn dyne er ikke bare en dyne. Der findes mange forskellige materialer, som dyner fremstilles i, og hertil er der forskellige egenskaber ved hver af disse. Dun, fiber og silke er de mest hyppige materialer.

Indenfor dun findes der fire forskellige former for dun i dynerne; andedun, gåsedun, moskusdun og edderdun. Dem vil vi beskrive lidt nærmere her.

Andedun er en lettere tung dyne, men de fremstilles ikke i så høj grad som tidligere, fordi ænderne i dag slagtes før de udvikler optimale dun. Dog er dyner med andedun karakteriseret ved at være billigere end eksempelvis gæs. Det skyldes, at dynen ikke er særligt isolerende sammenlignet med andre typer, og derfor kan dynen føles kold at ligge under.

Gåsedun er den mest populære type dun indenfor dyner. De fås i mange varianter, både lette og tunge dyner, men fælles for alle typerne er, at de har en god isoleringsevne, og derfor holder bedre på varmen end andedun gør.

Moskusdun og edderdun kan nemt forveksles med hinanden, fordi de minder om hinanden på mange parametre. De har begge en høj isoleringsevne, og er utrolig bløde. Derfor vil du opnå en behagelig komfort, når du ligger med dyner af denne type. De kan dog blive en smule varme, hvis du ligger i et lille rum med ringe ventilation.

Uanset hvilken type af dundyne du vælger, så er de en garanti for lang levetid, for naturdyner holder generelt længere end eksempelvis fiber. Fiberfyld er en anden type af dyne, som til forveksling lignede dundynen. Den er skabt med de samme egenskaber; at holde på varmen gennem en god isoleringsevne og være god til at transportere fugt væk fra dynen. Fordelen ved fiberdynen er, at de ofte er allergivenlige i modsætning til dundynerne.

Endeligt findes der også silkedynerne, som er en luksuriøs dyne. Den er af natur tyndere og lidt lettere end dundynerne, og samtidig holder den godt på varmen. De skyldes, at fyldet i en silkedyne ligger tættere sammen end for dundynerne, og der er anvendt utrolig fine fibre. Fordelen ved silkedyner er også, at de er temperaturregulerende; det vil sige at den tillader kroppen at afgive varme igennem dynen, så man kan sove naturligt. Du vil derfor sjældent opleve, at du er dækket til med fugt og sved om natten, idet dynen er god til at ånde frisk luft igennem.

Silkedyner er også meget rene i modsætning til andre typer af dyner. De er antibakterielle, fordi bakterier, skimmelsvamp og andre små levende organismer har svært ved at leve i en silkedyne.

Dyner til hele året

DynerMaterialet indenfor dyner er kun én ting, som adskiller den ene dyne fra den anden. Der findes også forskellige typer af dyner, som inddeles i forskellige kategorier: Helårsdyner, sommerdyner og vinterdyner.

Helårsdynen er en dyne, som du kan bruge hele året rundt. Den har en god tykkelse, så den holder dig varm på de kolde vinterdage. Den tilgodeser dig også, når temperaturerne er høje, og derfor fremstilles helårsdyner i materialer, som er gode til at lede fugt væk fra kroppen også.

Sommerdyner er tyndere end helårsdynen og vinterdynerne, da de er fremstillet til varme temperaturer. Dynen er meget let, og ikke så god til at holde på varmen, fordi temperaturerne er højere end om vinteren. Sommerdyner fremstilles indenfor alle materialer, og derfor er det et spørgsmål om smag, hvilken du skal vælge.

Slutteligt findes vinterdynerne, som er karakteriseret som nogle tykke dyner, der er gode til at holde på varmen, så du ikke fryser under de kolde vinternætter.

Mange benytter sig af en helårsdyne, men det kan være en fordel at skifte mellem sommer- og vinterdyne i løbet af året. På den måde er du sikret en dyne, som passer til forholdene. Selvom en helårsdyne er skabt til at klare temperaturerne hele året rundt, så vil hhv. sommer- og vinterdynerne være bedre til formålet.

Kvalitet og udskiftning af en dyne

Når du køber en dyne, er det ikke med forventningen om, at den skal udskiftet igen indenfor de næste par år. Levetiden for en dyne er da også lang, og det er ikke noget, som man udskifter hvert eller hvert andet år.

Uanset hvilket materiale din dyne er af, kan du med næsten 100 % sikkerhed vide dig sikker på, at den er af så god en kvalitet, at den ikke bør udskiftes før tidligst efter 5 år. Hos Sengezonen.dk anbefaler vi, at du en gang hvert 5.-10. år udskifter din dyne til en ny, men det afhænger naturligvis af den enkelte dyne. Hvis du har en dundyne eller en silkedyne, så vil levetiden her ofte være længere end for fiberdynen, fordi de naturlige materialer er stærkere.

Størrelse af dyne

nattergalen dyneTyper og materialer er ikke det eneste, som adskiller dyner fra hinanden. Der findes også forskellige størrelser af dyner, således at både høje som lave personer kan få en dyne til deres behov. Der er naturligvis også dyner i børnestørrelser, og alt dette skal du være opmærksom på, når du skal have en ny dyne.

De fleste af os har enkeltdyner, og her er standardmålene 135/140 x 200 cm.. De fleste sengelinned er fremstillet til disse mål, og det er den nemmeste løsning, hvis du går efter en enkelt løsning. Har du derimod lyst til en dobbeltdyne, skal du lede efter målene 200 x 200 cm eller 220 x 200 cm.

Der findes også ekstra lange enkeltdyner, hvis du synes standardmålene for en dyne på 200 cm er for kort, og kravler op over tæerne. De måler 140 x 220 cm., og her vil du med garanti opnå den rette længde.

Du skal ikke tage højde for tykkelsen på en dyne. Her findes der ingen mål, og alle sengetøj vil passe med dynen. Længden og bredden er de to eneste faktorer, som du skal måle og kigge efter.

Kan den vaskes?

Et af de mest hyppige spørgsmål omkring dyner er, om de kan klare en vask? Hertil er svaret, at de afhænger af den enkelte dyne. Men ofte tåler dynen en mild vask på høje temperaturer (gerne 60 grader). Dertil er det vigtigste, at du afslutter med at centrifugere dynen, og tørre den i en tørretumbler, ellers bliver den ikke som før, og den vil ikke have den samme effekt i form af varme og tæthed, som før du vaskede den. Det er særligt vigtigt for dundyner, mens fiberdynen er lidt anderledes. Den skal gerne have samme tur, men konsekvensen er ikke helt så mærkbar, som ved en dundyne.

Prisklasser indenfor dyner

Det er ikke ofte, at man skal ud og købe en ny dyne, og derfor kan det godt betale sig, at give lidt ekstra for en ordentlig dyne, når tiden er inde. De fleste dyner ligger i priser fra 300-1500 kr., hvor særligt dundyner og silkedyner er at finde i toppen af prisstigen, mens fiberdynerne er lidt billigere.

Lyder dit budget på 600 kr., bør det ikke være noget problem at finde en god dyne af høj kvalitet. Der er ofte tilbud på dyner og puder, og du kan derfor også finde en kvalitetsdyne til en god pris, og gøre dig et scoop der.

Størrelsen på dynen har også betydning for prisen, og dyner til børn er generelt billigere end store (almindelige) dyner. Men betragter du en dyne som en investering gennem en lang årrække, så er en dyne til 1000 kr. heller ikke en særlig dyr investering.

Hvor kan jeg købe den?

Med al denne information kan du roligt begynde at kigge efter en dyne. De fleste stormagasiner har en afdeling med dyner og puder, mens sengeforhandlere med garanti har et flot udvalg, som du kan finde inspiration hos. Det vigtigste er, at du laver en god research af markedet, således du ikke betaler for meget for dynen i forhold til en anden forhandler. De handler ikke om udseendet, og denne er ikke en vigtig faktor overhoved. De fleste dyner er hvide, og nogle med enkelte mønstre eller i guldfarve. Samtidig kommer der sengetøj henover, så den ikke kan ses alligevel. Det vigtige er kvaliteten, og hvad for et materiale, der er anvendt. Søger du en allergivenlig, en med dun, silke etc. Hertil kan du altid søge hjælp hos en ekspedient hos forhandleren, hvis du har nogle spørgsmål.

Vi sidder også altid klar til at hjælpe dig, hvis du skulle have nogle spørgsmål eller kommentarer omkring dyner. Vi ønsker dig held og lykke, og håber, at vores beskrivelser omkring dyner har hjulpet dig et skridt videre. God fornøjelse med at finde den rigtige dyne.