Sengetøj – lækkert design om din krop

Sengetøj – lækkert design om din krop

sengetøjSengetøj er noget vi alle bruger på vores dyner og puder. Det skyldes, at vi vil passe godt på vores dyner og puder og skåne dem for dårlig lugt, pletter eller lignende. Vi kan ikke undvære sengetøjet, og det er også med til at give en ekstra komfort, idet det er mere behageligt at ligge med end en ren pude og dyne, hvor fjerene kan stikke frem en gang imellem.

Vi har hos Sengezonen.dk en stor viden indenfor alt omkring sengetøj, hvordan du vedligeholder det bedst muligt, hvor ofte du bør skifte det, hvilke materialer der findes af sengetøj etc., og ønsker du at blive lidt klogere på dette, samt få nogle gode råd til, hvordan du sikrer et optimalt soveværelse med mindre lugt så læs med her.

Hvorfor benytte sengetøj?

Der er ikke nogle endegyldige regler for, at man skal benytte sig af sengetøj. Men vi har altid gjort det, fordi der er en række fordele ved det, såsom at det er behageligt, det er skånsomt overfor puden og dynen og samtidig ser det pænere ud, da sengetøj fås i mange flotte farver og former.

Selvom ens pude og dyne synes blød, så er den ikke god at ligge direkte ovenpå. Den vil med tiden blive misfarvet og få svedpletter, begynde at lugte og så kan der også nemt opstå skader på dynen og puden ved direkte kontakt. Derfor ligger vi sengetøj henover, da det er med til at modvirke disse faktorer. Et sengetøj beskytter puden og dynen, og du kan ikke komme til at rive en pude op med dine fødder, hænder, negle etc., når der er sengetøj rundt om dynen og puden. Og skulle der komme pletter på ens sengetøj, så er de nemmere at få af igen end på selve puden og dynen, idet det nemt kan vaskes af i en vaskemaskine. Det er en mere besværlig proces for en dyne og pude.

Sengetøj er også mere behageligt at ligge på end dynen og puden alene, fordi det er glat og holder bedre på varmen. Samtidig er det svære for fjerene at vokse ud af puden, når der er pudebetræk over. Dermed undgår du at blive stikket af små fjer om natten.

Sengetøj kombineres ofte også med et lagen, for at beskytte den madras, du ligger ovenpå. Et lagen har samme funktion som sengetøjet; at beskytte madrassen for svedpletter, dårlig lugt, slidtage etc. Derfor kan vi kun anbefale, at du køber et lagen, og ligger henover din madras, og ser dette som værende en ligeså naturlig del som sengetøjet.

Forskellige typer af materialer

Det er ikke sikkert, at du går så højt op i kvaliteten af dit sengetøj, men det bør du faktisk gøre. Det vil vi hos Sengezonen.dk gerne forklare lidt nærmere, for der findes mange forskellige typer af sengetøj, og de har hver især en række fordele.

Bomuld er blandt det mest populære stof indenfor sengetøj. Sengetøj af 100 % bomuld kan fås i mange forskellige kvaliteter, men generelt er bomuld et stærkt og holdbart materiale. Det bliver ikke noget problem at holde varmen i sengetøj fremstillet af bomuld, og samtidig har det en god absorberingsevne, således at du ikke vågner op midt om natten, fordi dit sengetøj er fugtigt af sved.

Bomuldssatin er til dig, som ikke kan få luksus nok. Bomuldssatin er tætvævet sengetøj, som er fremstillet af 100 % bomuld, men med ekstra tynde garner, som giver dig en silkeblød fornemmelse. Sengetøjet er meget glattere end ellers, og det vil føles let og behageligt, uden nogen former for kradsende fornemmelser. Hvis du elsker kvalitet, silke og en blød og behagelig komfort, så er bomuldssatin det helt rigtige valg.

I den lidt billigere prisklasse finder du polyestersatin, som er fremstillet af 100 % polyester. Det er et holdbart materiale, som ydermere er nemt at vaske og tørre igen, og som holder formen perfekt; det krymper ikke ved vask, og kan tåle at blive tørretumblet også. Fordi det er satinvævet, så vil stoffet stadig være meget glat og have en blank overflade, og føles dejligt og behageligt at ligge med.

Microfiber er et fjerde materiale, som sengetøj fremstilles af. Det er et syntetisk materiale, og ligesom polyester yderst holdbart og stærkt, som også tåler både vask og tørretumbling. Det har dog en ringere absorberingsevne sammenlignet med 100 % bomuld, og her vil forskellen kunne mærkes, da dette ikke afledes sved og varme særlig godt.

Prisen på sengetøj

Kvaliteten og materialet af sengetøjet går hånd i hånd med prisen, og derfor vil der ikke være nogen tvivl om, hvor godt et materiale er, da dette afspejles af prisen. Vi kan garantere dig for, at du vil opnå et stærkt sengetøj, hvis du køber det i bomuld eller bomuldssatin, og det vil være en god investering at betale 100 kr. ekstra for sengetøj i bomuld fremfor microfiber eller polyester. Du skal ikke være bange for, om sengetøjet går fra hinanden, hvis du køber det billigste på markedet. Kvaliteten er høj for alle materialer, men der vil fortsat være stor forskel, når du ligger med det hver nat.

Der findes mange forhandlere af sengetøj, ligefra Bilka og Føtex til Salling, Imerco og sengeforhandlere som Jysk og Idemøbler. I dag er sengetøj blevet en god forretning på mange måder, idet der nu findes mærkevarer indenfor sengetøjsbranchen også. Det kan derfor være en god idé at holde øje med, hvornår der kommer sengetøj på tilbud, for der kan være mange penge at spare. Sengetøj starter i priser på omkring 150 kr. og helt op til 1000 kr. alt efter materialet. Hertil er sengetøj til børn ofte billigere end almindeligt sengetøj, da kvaliteten og størrelsen er til forskel.

Hvor ofte bør det vaskes?

Vi sover som regel mellem 7 og 9 timer om dagen i vores seng, og vi er i alle disse timer i kontakt med sengetøjet. Derfor er det vigtigt, at dette bliver skiftet en gang imellem af hygiejnemæssige årsager. Det anbefales at man skifter sengetøj en gang hver 14. dag, og dertil får luftet ens pude og dyne. På den måde fjernes bakterier, sved etc. og du vil få et rent sengetøj igen, som du kan ligge på sengen.

Det skader ikke at vaske det oftere end hver 14. dag, men hvis du blot luftet din pude og dyne med betræk på en gang om ugen, og vasker det hver 14. dag, så kan det sagtens gå an, og du vil vedligeholde dit sengetøj samt din pude og dyne på bedste vis. En god regel er, at du vasker dit lagen sammen med dit sengetøj, og skifter dette på samme tid. Så kan du altid holde øje med, hvornår du sidst sov i ”en ren seng”, og hvornår det er tid til igen at skifte sengetøj. Det er derfor ikke nødvendigt med mere end ca. to sæt sengetøj, da dette kan få en rutinemæssig cirkulation i gang. Dog har sengetøj en vis charme, og derfor er det bestemt ikke unormalt, at mange har 5 sæt eller flere endnu, da der findes utrolig mange flotte former for sengetøj, og man gerne vil ligge med dem alle sammen en gang imellem.

Størrelsen på sengetøj

Når du skal ud og købe sengetøj, er det vigtigt, at du har de rigtige mål at gå efter. Der er ikke noget mere ærgerligt end, hvis du finder et flot sengetøj, køber det med hjem for så at finde ud af, at størrelsen ikke passer. Du skal derfor vide, hvad din dyne måler i længden og bredden, da det altid er denne, man går ud fra. Puder er ofte ”one size”, og derfor vil betrækket næsten altid passe på denne. Dog kan der være stor forskel på størrelsen af dyner, særligt i bredden, og derfor er det vigtigt, at du ved, om den måler 135 cm, 140 cm eller 200 cm. i bredden, så sengetøjet passer med din dyne. Det er vigtigt, at målene passer sammen, hvis du vil have et ordenligt sengetøj at ligge i. Er dette ikke tilfældet, vil dynen kunne krølle sammen i løbet af natten, og du vil vågne op og finde, at du kun ligger med sengetøj, fordi dynen er i den anden ende af sengetøjet.

Standardmålene for sengetøj er 140 x 200 cm., men har du en dobbeltdyne eller en dyne til børn, så skal du blot være opmærksom på dette. De fleste forhandlere har et udvalg af sengetøj i forskellige størrelser, og derfor bør det ikke være noget problem at finde den rigtige størrelse.

Hvor kan du købe sengetøj?

Når du kender målene på din dyne, er det på tide, at du finder frem til det sengetøj, som du synes bedst om. Sengetøj kan købes i mange forretninger, som det allerede har været nævnt tidligere. Det fleste køber i dag sengetøj i store shoppingcentre såsom Salling og Magasin, eller forhandlere af særlige mærker, som eksempelvis Imerco eller Inspiration. Sengeforhandlere har også et udvalg af sengetøj, og er du alligevel ude at købe ny dyne hos en sengeforhandler, så kan du nemt finde et flot sengetøj der også. Internettet har også et stort udvalg af sengetøj, hvor forskellige webshops sælger flot sengetøj. Her er det ligeledes muligt at læse om materialet, størrelsen osv., så du kan finde det rigtige sengetøj til dig.

Udviklingen indenfor sengetøj har taget til, og det skal i dag gerne være af nogle helt specielle mærker. Zone, Södahl og Susanne Schjerning er blandt de førende indenfor sengetøj, og det forhandles i mange forhandlere. Her er materialerne ofte altid i bomuld eller bomuldssatin, således der ikke gås på kompromis med kvaliteten. De fremstiller ofte kun i voksenstørrelser, og børnene må derfor have en stor dyne eller vente lidt endnu, før de får glæde at deres sengetøj. Men så er det godt, at der findes meget spændende sengetøj for børn også.

Sengetøj for børn

Man kan måske undre sig lidt over, hvorfor børn skulle gå op i sengetøj. Men det er tilfældet, og der er en god grund til dette. Sengetøj for børn fremstilles med mange forskellige motiver, og de kan derfor få deres superhelte, heltinder, yndlingsfilm eller fodboldhold eller –spillere som sengetøj. Det er sejt – især for børn. At gå i seng med sengetøj fra Disney film, fodboldhold som F. C. Barcelona, Liverpool F. C. eller med verdens bedste fodboldspillere som Neymar, Messi og Ronaldo, det bliver ikke sjovere for børn, og det er meget sejere end at sove med almindeligt sengetøj i den samme farve. Kvaliteten af børnesengetøj findes også i forskellige varianter, og du kan få både polyester og bomuld indenfor børnesengetøj også.

Vi håber, du er blevet klogere på sengetøj, og de mange muligheder indenfor dette. Mulighederne er mange, og derfor er det bare med undersøge markedet, og finde det rigtige sengetøj til dig. Sidder du tilbage med spørgsmål, skal du være meget velkommen til at kontakte os. Vi vil gøre vores bedste for at besvare disse tilstrækkeligt.